Formació per a l’emancipació
Ricard Gozàlvez. Junta Directiva Asociación SOMLLAR. Vocalía de Formación e Investigación
Vivim en l’era d’Intel·ligència Artificial i metadades. En temps d’emergència climàtica, guerra i crisi sistèmica. Ens trobem en l’època de la Salut Mental i relacions tecnològiques en societats liquides basades en la precarietat i immediatesa. Totes aquestes realitats, nous reptes i necessitats se’ns plantegen en l’acompanyament en el procés d’emancipació de joves.
La intervenció i acompanyant social ha d’estar en constant transformació i evolució per donar resposta a les necessitats socials canviants. Per això, és fonamental la formació continua de les persones treballadores així com dels equips directius per respondre a les necessitats socials i individuals en constant canvi.
En el cas de l’acompanyament en el procés d’emancipació, és fonamental que les persones que treballem en l’àmbit social continuem formant-nos i oferint projectes basats en la plena inclusió en totes les dimensions que comporta: cultural, social i econòmica. Des de la cultura participativa i democràtica que aposte pel desenvolupament de la plena ciutadania de les persones joves. Posant als i les joves al centre dels seus itineraris adaptats a les necessitats individuals de cada persona.
Per això, hem de continuar desenvolupament la cultura dels drets socials mitjançant l’organització, gestió i avaluació dels projectes que executem. Siguent necessari formar-nos les persones del tercer sector en resolució de conflictes tant individuals com grupals. En l’acompanyament en la inserció laboral i residencials per desenvolupar l’autonomia personal i la convivència autònoma desinstitucionalitzada.
Invertir en formació és invertir en futur. Són necessari plans de formació actualitzada per part de l’Administració i també per part de les entitats, per a oferir respostes a les noves demandes i necessitats que deriven dels temps actuals.